top of page

Hogyan tisztítsd meg:

A legelső használat előtt - akárcsak pl. egy cumit - forralással fertőtenítsd ki! Tedd egy kis lábosba 7-10 percre zubogó forró vízbe.

 

Ha nem fognál be erre egy forralóedényt, egyszerűen tiszta vizzel tölts félig egy bögrét, és nyomd a menstruációs kelyhet a víz alá.

 

Forrald fel a mikróban pár perc alatt. Vegyszerek nem feltétlenül szükségesek. A tiszta, forrásban lévő víz ősi csírátlanító ereje nem hagy vegyszermaradványt, és tökéletesen fertőtlenít.

Ha kész vagy a sterilizálással, hűtsd le a kelyhet hideg vízzel, és azonnal használhatod is!

 

Tipp: Ne szárítsd meg a levegőn, mert ha a csapvíz keményebb, a vízkő kiülhet a szilikonra.

 

 

Ha utolsó használat után fertőtleníted, egy törölközővel szárítsd meg és úgy tedd el a kis zsákjába.

 

Érdemes utolsó használat után inkább csak szappannal-vízzel alaposan elmosni, és majd csak a következő menstruáció előtt kifőzni, hiszen ha vége a menzesznek, a menstruációs kehely egy hónapig úgyis várakozik majd a kis légáteresztő zsákjában a fürdőszobapolcon. Nyilván nem lesz steril, mikor újra előveszed. 

Kis rutinnal már fogod látni, hogy tulajdonképpen elég csak néhány havonta kiforralni a kelyhet,

 

mert egy alapos langyos vagy melegvizes szappanos kézmosással egybekötve tökéletesen meg lehet tisztítani.

 

Haboztatsd fel rajta a szappant/ intim lemosót, majd öblítsd le. Ez a tisztítás maximálisan eltávolít róla minden bacit

 

A "maradék" elenyésző számú baktériummal pedig, ami a sterilizálás hiánya miatt a kehely felületén lehet, elbánik a savas hüvelyflóra. Ez kis "munka" még jót is tesz neki.

Az orvosilag ellenőrzött szilikon alapanyagú Aqua Cup menstruációs kehely felületén a baktériumok nem tudnak elszaporodni. A szilikon legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy baktérium-rezisztens azaz a baktériumoknak ellenálló és víz- taszító tulajdonságú is.

 

Benn lehet a hüvelyben biztonsággal akár folyamatosan 10-12 órát is, a benne összegyűlt vérnek emiatt fél nap után sincsen kellemetlen szaga

TIPP: ha nem törlöd szárazra, akkor a nedves szilikon menstruációs kelyhet még könnyebben visszahelyezheted!

TÉVHIT, hogy hüvely steril hely! Rengeteg baktériumtörzs él ott, ezért is enyhén savas a közege.

 

A hüvely éppen a bekerülő káros baktériumok ellen épít ki saját savköpenyt, amivel gyakorlatilag "öntisztítást" végez.

 

Nagyon károsak lehetnek azok a termékek (tamponok, szivacsok), amik ezt a védekező sav és nyák-köpenyt felszívják, vagy eltávolítják, mivel kiszáríthatják a hüvelyt, sőt, foszlányokat, műszálmaradványokat is hagyhatnak benne, ami a káros baktériumoknak és gombáknak remek táptalajt nyújt. Emiatt tamponnal sokkal hamarabb össze lehet szedni egy hüvelygombát. A tampon reklámok viszont sajnos erről nem szólnak.

Az Aqua Cup orvosi szilikon menstruációs intim kehely védi a hüvelyt azzal, hogy nem szívja fel az értékes savköpenyt, meghagyja azt "dolgozni" némi vérmardvánnyal együtt a hüvelyi redőkben. Ezért érdemes minden intimkehely öblítésnél egy intim tejsavas törlőkendővel a hüvelynyílás környékét is megtisztítani a kehely visszahelyezése után.

A hüvely önvédő savköpenye miatt NEM szükséges a menstruációs kelyhet állandóan sterilizálni.


Ami az egészséges hüvelybe bekerül, elég, ha "csak" megfelelően tiszta. (apropó: pl. szeretkezés előtt sem végzünk műtéti bemosakodást, ugye? ;)

a hüvely miért nem steril

Ne feledd: A vírusok elleni védekezésben is a szappanos kézmosásnak van a legnagyobb szerepe. Nincs ez másként a menstruációs kehely tisztításakor sem.

 

Ha érzékeny vagy a fertőzésekre, vagy gyengébb az immunrendszered, akkor természetesen fertőtlenítsd olyan gyakran az intimkelyhet, amilyen gyakran csak szeretnéd.

 

A kiforralást tetszés szerint bármikor meg tudod ismételni.

Soap Dispenser Bottle

Ha az alapos szappanos öblítéssel megvagy, helyezd be újra a menstruációs kelyhet a hüvelybe!

TIPP: Mivel a menstruációs kehely csak gyűjti a vért, és nem szív fel semmit, ezért a hüvelyfal redőiben megrekedt vérmaradványokat érdemes egy intim tejsavas törlőkendővel mélyebben körben áttörölni a hüvelybemenetnél a kehelycsúcs körül, már miután újra felhelyezted a kelyhet, hogy ezek később ne a fehérneműn landoljanak.

 

 

Ezek a vérmaradványok  egy sima fenéktörléssel nem távolíthatók el, mivel a redők a hüvelynyíláson belül a kehely körül vannak.

 

Ha törlőkendőzöl a visszhelyezés után, akkor nem lesz később szivárgásnak látszó maszatolás a fehérneműn, és a tejsavas kendő nagyon kellemes,  tiszta felfrissült érzést is nyújt.

Ha a menzesznek vége, mosd el, szárítsd meg egy törölközővel, és tedd el a fürdőszoba szekrénybe a zsákjába a menstruációs kelyhedet.

Ott biztonságban megvárja a következő menstruációt! ;) 

bottom of page