Hogyan tisztítsd meg:

A legelső használat előtt - akárcsak pl. egy cumit - forralással fertőtenítsd ki! Tedd egy kis lábosba 7-10 percre zubogó forró vízbe.

 

Ha nem fognál be erre egy forralóedényt, egyszerűen tiszta vizzel tölts félig egy bögrét, és nyomd a menstruációs kelyhet a víz alá.

 

Forrald fel a mikróban pár perc alatt. Vegyszerek nem feltétlenül szükségesek. A tiszta, forrásban lévő víz ősi csírátlanító ereje nem hagy vegyszermaradványt, és tökéletesen fertőtlenít.

Ha kész vagy a sterilizálással, hűtsd le a kelyhet hideg vízzel, és azonnal használhatod is!

 

Tipp: Ne szárítsd meg a levegőn, mert ha a csapvíz keményebb, a vízkő kiülhet a szilikonra.

 

 

Ha utolsó használat után fertőtleníted, egy törölközővel szárítsd meg és úgy tedd el a kis zsákjába.

 

Érdemes viszont ehelyett inkább csak szappannal-vízzel alaposan elmosni, és majd csak a következő menstruáció előtt kifőzni, hiszen ha vége a menzesznek, a menstruációs kehely egy hónapig úgyis várakozik majd a kis zsákjában a fürdőszobapolcon. 

Kis rutinnal már fogod látni, hogy tulajdonképpen elég csak néhány havonta kiforralni a kelyhet,

 

mert az  összes használat előtt/alatt - alapos langyos vagy melegvizes szappanos kézmosással egybekötve tökéletesen meg lehet tisztítani.

 

Haboztatsd fel rajta a szappant, majd öblítsd ki. Ürítésénél nem kell fertőtleníteni, mert a szappannal vagy intimlemosóval végzett tisztítás elég alaposan eltávolít róla minden bacit. 

 

A "maradék" elenyésző számú baktériummal pedig, ami a sterilizálás hiánya miatt a kehely felületén lehet, elbánik a savas hüvelyflóra. Ez kis "munka" még jót is tesz neki.

Az orvosilag ellenőrzött szilikon alapanyagú Aqua-tampon menstruációs kehely felületén a baktériumok nem tudnak elszaporodni. A szilikon legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy baktérium-rezisztens azaz a baktériumoknak ellenálló és víz- taszító tulajdonságú is. Benn lehet a hüvelyben biztonsággal akár folyamatosan 10-12 órát is, a benne összegyűlt vérnek emaitt fél nap után sincsen kellemetlen szaga. 

TIPP: ha nem törlöd szárazra, akkor a nedves szilikon tampont még könnyebben visszahelyezheted!

TÉVHIT, hogy hüvely steril hely! Rengeteg baktériumtörzs él ott, ezért is enyhén savas a közege. A hüvely éppen a bekerülő káros baktériumok ellen épít ki saját savköpenyt, amivel gyakorlatilag "öntisztítást" végez. Ami az egészséges hüvelybe bekerül, elég tehát, ha megfelelően tiszta. A kehelytampon  síkos szilikon felületéről egy szappanos kézmosás a baktériumokat kellőképpen letakarítja. 

Ha érzékeny vagy a fertőzésekre, vagy gyengébb az immunrendszered, akkor fertőtlenítsd gyakrabban az intimkelyhet. 

A kiforralást természetesen tetszés szerint bármikor meg lehet ismételni, amikor csak szeretnéd.

Ha az alapos szappanos öblítéssel megvagy, helyezd be újra a tampont a hüvelybe.

TIPP: Mivel  a kehelytampon nem szív fel fel semmit, ezért a tisztítás ideje (5-10 mp) alatt a redős hüvelyfalra került vérmaradványokat érdemes WC papírral, vagy egy intim tejsavas törlőkendővel mélyebben körben áttörölni a hüvelybemenetnél a kehelycsúcs körül, már miután újra felhelyezted a kehelytampont, hogy ezek később ne a fehérneműn landoljanak. Ezek a vérmaradványok  egy sima fenéktörléssel nem távolíthatók el, mivel a redők a hüvelynyíláson belül a kehely körül vannak. Ha törlőkendőzöl a visszhelyezés után, akkor nem lesz később szivárgásnak látszó maszatolás a fehérneműn, és a tejsavas kendő nagyon kellemes,  tiszta felfrissült érzést is nyújt. 

Ha a ciklusnak vége, mosd el, szárítsd meg egy törölközővel, és tedd el a fürdőszoba szekrénybe a zsákjába a kehelytamponodat. Ott biztonságban megvárja a következő menstruációt! :)